Kiedy pierwsze promienie wiosennego słońca zachęcają mieszkańców Warszawy do spacerów po parkach, wśród traw, liści i krzewów budzą się także inni, mniej widoczni, ale równie znaczący lokatorzy miejskich terenów zielonych - kleszcze. Choć są niewielkich rozmiarów, mogą przenosić poważne choroby i wpływać na nasze zdrowie. Najnowsze badania naukowe rzucają światło na ich aktywność w przestrzeni miejskiej, w tym w samym sercu Warszawy - również w Łazienkach Królewskich.
"Potyczki Kuchenne" - lekcja muzealna, która już niedługo stanie się częścią naszej stałej oferty
Smakosze zastępują obżartuchów. Wspaniałe przyjęcia w oparciu o błyskotliwą rozmowę wchodzą na miejsce rozpasanych uczt. Smak jedzenia staje się ważniejszy od jego ilości. Kiedy tak się działo? Oto czasy stanisławowskie, w których zmiany obyczajowe i mentalnościowe wpłynęły na ówczesną kuchnię i zwyczaje jedzeniowe. "Potyczki Kuchenne", to lekcja muzealna, która wprowadza uczniów w epokę stanisławowską poprzez ciekawostki kulinarne. Uczniowie wąchają przyprawy, które w 18 wieku pojawiały się na polskich stołach, szacują wartość odżywczą menu króla Stanisława Augusta oraz dowiadują się, co podawał królewski kucharz Paul Tremo podczas słynnych Obiadów Czwartkowych.W tym tygodniu odwiedziła nas grupa młodzieży z Łosic, aby wziąć udział w pierwszej edycji lekcji pt. "Potyczki Kuchenne". Zapraszamy do oglądania zdjęć w zakładce "Galeria". MS
