Strona Główna

Fragment obrazu "Judyta z głową Holofernesa". Na pierwszym planie leży zielona poduszka z ozdobnymi złoceniami.

Malarskie zmagania z materią

Szelest tafty, śliskość satyny, miękkość aksamitu, połysk złotych nici… Jak przełożyć te właściwości na język malarstwa? Artyści od wieków mają na to swoje sposoby, co można zaobserwować przyglądając się dziełom z królewskiej kolekcji.

Muszle i muszelki różnej wielkości i w różnych kolorach

Mała kuchnia artystyczna. W zgodzie z naturą.

Gdy jest piękna słoneczna pogoda, chętnie wychodzimy na dwór. Rodzinny spacer w łazienkowskim ogrodzie, lesie lub parku daje nie tylko możliwość do rozładowania nadmiaru energii, ale może być także okazją do fantastycznej twórczej zabawy.

dekoracja do teatru lalkowego ukazująca Warszawską ulicę i papierowe lalki

Teatralnie o Łazienkach. Rozmowa z aktorami Marcinem Bartnikowskim i Marcinem Bikowskim

W związku z nowo otwartym Wodozbiorem w Łazienkach Królewskich, w którym 24 i 25 lipca będzie wystawiany spektakl Teatru Malabar Hotel, zaprosiłam aktorów: Marcina Bartnikowskiego i Marcina Bikowskiego, aby opowiedzieli o swojej pracy nad "Baranim Kożuszkiem" i podzielili się refleksją na temat literatury. Była to pandemiczna rozmowa online, rozwieszona między Zamościem a Warszawą.

Rzeźba stojąca na tarasie Pałacu na Wyspie - personifikacja Wisły. Półleżąca kobieta wspierająca się na wiośle. Towarzyszy jej putto trzymające snop zboża.

Personifikacja Wisły. O sztuce i gospodarce

Taras Pałacu na Wyspie zdobią wykonane z piaskowca rzeźby, uosabiające dwie duże polskie rzeki: Wisłę i Bug.Przyjrzyjmy się dokładniej pierwszej z nich, zastanawiając się nad znaczeniem wykorzystanej w niej symboliki.

Warzywa rozrzucone na kremowej, pofałdowanej serwecie. Od lewej: trzy cebule, cztery buraki i seler.

Królewska kuchnia Paula Tremo. Polskie ogrodowiny włoskim sposobem sporządzane

W XVIII-wiecznej kuchni receptury na dania z warzyw należały do mniej licznych, zazwyczaj stanowiąc dodatek do dania głównego lub składnik wywarów. Na próżno także szukać w ówczesnych jadłospisach przepisów na potrawy ze świeżych jarzyn. Tym bardziej cieszy i zaskakuje książka kucharska Paula Tremo, w której autor, obok pieczonych czy gotowanych bulw i korzeni, zachęcał także do przygotowywania sałat i jarmużu.

Sala stołowa w Pałacu Myślewickim w Łazienkach z malowidłami na ścianach, które ukazują włoskie widoki

Weduty, kaprysy i księgi kostiumowe

Jan Bogumił Plersch był artystą malarzem, który w letniej rezydencji Stanisława Augusta wykonywał dekoracje ścienne niemal we wszystkich pawilonach. Był on również autorem malarstwa iluzjonistycznego i scenografii teatralnej do sali widowiskowej w Starej Oranżerii. O jego wyjątkowym talencie świadczą między innymi polichromie w sali jadalnej Pałacu Myślewickiego, który był urządzany około 1778 r.